Dnes sa nejedna domácnosť dostáva do situácie, kedy sú prichádzajúce mesačné výdavky vyššie ako jej prímy. Otvára sa nám otázka ako zvrátiť tento stav… Je síce pravdou, že každým rokom stúpa minimálna mzda a teda si viaceré domácnosti môžu polepšiť. Realitou ale je, že so stúpajúcou mzdou ale zároveň stúpajú aj ceny energií a potravín. Okrem toho klesá priemerný vek pre populačné ochorenia ako je ochorenie kardio- vaskulárneho systému, zvyšuje sa počet pacientov, ktorý navštevujú gastroenterologické ale aj alergologické ambulancie. Ceny liečiv ale aj životného štýlu rastú.

domáca zelenina

Mzdy ale nestíhajú vyplniť dieru, ktorú náklady na udržanie životnej úrovni vyžadujú. Je vôbec možné vytvoriť rovnováhu v bežnej domácnosti medzi prímami a výdavkami na jej chod? Odpoveď vás milo poteší. Áno, v skutočnosti je to možné. Treba ale vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a oželieť niektoré nákupy a namiesto toho si vyplniť čas aktívnou činnosťou, ktorá nám prinesie plody našej práce nielen v podobe potravín, drogérie, liečiv ale aj ušetrených financií, ktoré môžeme použiť napríklad ako finančnú rezervu na horšie časy. Nebojte sa začať s pestovaním vlastnej zeleniny a ovocia. Okrem výraznej úspory pri dnešných cenách zeleniny si pochutíte na plodoch svojej záhrady či terasy, ktoré sú naozaj bez chémie a plné vitamínov.

úspornejšia domácnosť

Chov na Slovensku už nie je taký rozšírený ako kedysi, napriek tomu sa na čoraz viac dvoroch nájde pár sliepok alebo inej hydiny. Okrem mäsa z nich budete mať aj úžitok v podobe pravidelnej znášky vajíčok, ktoré v niektorých obchodoch dosahujú až astronomické sumy. Cieleným šetrením energie tiež dokážete dosiahnuť úsporu nemalej finančnej čiastky. Na internete nájdeme množstvo informácií ako dosiahnuť stav energetickej sebestačnosti. Do budúcnosti je to dokonca žiadaný stav a kolaudácia nehnuteľnosti neprebehne bez energetickej certifikácie. Tá musí odkazovať na vyššie kategórie energetickej hospodárnosti. Budúcnosť sa teda zelená nielen nápadmi podporujúcimi ekológiu ale aj šetrenia peňazí.